RECOMANDARI ORGANIZATORICE

Masuri pe care le poti lua la nivel intern

Reduceti intalnirile fizice

Pentru protectia beneficiarilor, echipei si voluntarilor, va recomandam sa anulati evenimentele, sedintele fizice, activitatile socio-educationale cu grupul-tinta.

Mutati activitatea online

Acolo unde este posibil, inlocuiti activitatile fizice cu cele online. In loc de un workshop organizati un webinar, in loc de un interviu fizic unul digital. De exemplu, voluntarii pot organiza activitati online cu copiii.

Monitorizati evolutia crizei

Urmariti periodic noutatile cu privire la evolutia crizei si luati masurile care se impun pe masura noului context. Puteti stabili o persoana sau o echipa de monitorizare.

Lucrati cat mai mult posibil de acasa

Incercati sa mutati activitatea tuturor angajatilor si voluntarilor in regim de telemunca. Pentru angajati se poate semna un act aditional simplu pentru a permite telemunca. Atentie! Telemunca se plateste in acelasi regim ca munca de la birou.

Informati beneficiarii asupra riscurilor

Informati beneficiarii, inclusiv sau mai ales cei care calatoresc in mobilitati de tip Erasmus+, asupra riscurilor si masurilor pe care le pot lua pentru preventie (preferabil in scris). Verificati clauzele de “forta majora” pe care le puteti activa din cauza pandemiei.

Asigurati materiale igienico-sanitare suficiente

Asigurati-va de urgenta ca toate spatiile publice in care activati sunt dotate corespunzator cu dezinfectanti, sapun, manusi de unica folosinta, servetele de uscare a mainilor si cosuri de gunoi cu capac.

Luati epidemia de coronavirus in serios, dar fara a intra in panica

Incercati sa tratati cu maxima seriozitate evolutia acestei pandemii si sa va luati toate masurile de preventie necesare. Inca nu se cunosc informatii suficiente despre impactul si evolutia acestui virus, inclusiv despre efectele pe care le poate avea pe termen lung asupra organismului celor vindecati. In plus, este imperativ sa ii protejam pe cei vulnerabili. In acelasi timp, este esential sa urmarim doar recomandarile oficiale si sa nu intram in panica.

RECOMANDARI LEGATE DE ACTIVITATEA ORGANIZATIEI

Idei pentru reconfigurarea temporara a activitatii organizatiei tale pe timp de epidemie

Dezinfectati spatiile de lucru

Dezinfectati intens spatiile in care va derulati activitatea, indiferent daca lucrati cu copii sau adulti. Ideal ar fi recomandata dezinfectarea dupa fiecare activitate sau, daca sunt doar spatii de birou, la inceputul si finalul zilei de lucru.

Monitorizati eventuale cazuri de imbolnavire din organizatie

Monitorizati cu atentie (cu respectarea prevederilor legale) daca vreunul dintre angajatii, voluntarii sau beneficiarii vostri este in izolare (acasa), in carantina (masura legala, in spatii special amenajate) sau infectat cu noul coronavirus. Incercati sa oferiti sprijinul necesar, acolo unde este cazul, evitand orice contact fizic cu persoana in cauza.

Organizati activitati online

Organizati o intalnire de brainstorming cu echipa pentru a identifica modalitati prin care puteti organiza activitati cu beneficiarii online. Asigurati-va ca intreaga echipa si toti beneficiarii au acces la instrumentele digitale pe care intentionati sa le folositi.

Folositi strategic timpul suplimentar

Profitati de timpul suplimentar pe care il aveti pentru idei noi sau activitati ce trebuiau incheiate demult: idei noi de proiecte/cereri de finantare, raportul anual 2019, reorganizarea documentelor, digitalizarea organizatiei etc.

Stabiliti un plan pentru o eventuala criza prelungita

In cazul in care criza se va prelungi pana la 2-3 luni, ce va face organizatia? Stabiliti un plan de contingenta pentru a fi pregatiti si pentru aceasta eventualitate. Chiar daca numarul cazurilor va incepe sa scada la un moment dat, situatia poate reveni la normal chiar si la cateva saptamani dupa.

Promovati recomandarile autoritatilor

Promovati in comunitatea voastra recomandarile World Health Organization (WHO) si ale autoritatilor nationale si locale, chiar daca uneori pot parea redundante. Este important ca mesajul sa ajunga la cat mai multe persoane si apoi sa fie reamintit constant.

Limitati raspandirea stirilor false

“Stirile” alarmiste, false sau care promoveaza diverse “leacuri” neverificate pot face mult rau comunitatii. Va recomandam sa aveti un rol proactiv in combaterea fenomenului de fake news si sa promovati exclusiv stiri din surse sigure si recomandari oficiale: World Health Organization, European Center for Disease Prevention and Control, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Sanatatii.

RESURSE PENTRU LUCRUL ONLINE

Trecerea la un mod de lucru exclusiv online aduce multe provocari, insa cu instrumentele potrivite poti descoperi si multe oportunitati

Instrumente Digitale

Cauti instrumente digitale pe care le poti folosi in organizatia ta? Iata o prezentare interactiva prin care poti descoperi un pachet larg, special selectat pentru ONG-uri.

ToolBox Digital

Ai nevoie de aplicatii digitale care sa te ajute sa comunici mai usor ori sa fii mai eficient? Iti este greu sa alegi uneori ce instrumente sa folosesti din miile aflate pe piata? Descarca ToolBox-ul si vezi selectia noastra.

Protectie Digitala

Atacurile cibernetice devin tot mai agresive si mai dese, de la virusi si malware la cele de tip ransomware. Este oare organizatia ta pregatita sa le faca fata sau este vulnerabila? Vezi cateva sfaturi practice pe care le poti aplica rapid.

RESURSE PENTRU ONG-ul TAU

Iti punem la dispozitie un pachet de cursuri online si alte instrumente educationale prin care iti poti duce organizatia la urmatorul nivel

Curs MOOC - Management ONG

Cursul online iti aduce gratuit acces la resurse inovatoare, calitate si informatii noi, totul creat de si pentru "ONGiști". Peste 3000 de cursanti beneficiaza de continutul disponibil, dezvoltat periodic.

Curs MOOC - Politici Publice

Politicile publice pot parea un concept complicat și inabordabil, dar acum ai acces la un curs pe intelesul tuturor prin care vei putea afla mai multe despre politicile publice de tineret, intr-un format inovator si flexibil.

Kit Resurse pentru ONG-uri

Prin intermediul CMON iti punem la dispozitie gratuit un pachet agregat de resurse pentru ONG-ul tau, de la cursuri online la articole utile si ghiduri care iti pot sprijini activitatea sau iti pot aduce o mica doza de inspiratie.

Nota

Aceste recomandari sunt strict cu titlu informativ, sunt neoficiale si vor trebui tratate ca atare. Asociatia Young Initiative nu isi asuma raspunderea pentru modul in care aceste recomandari sunt sau nu puse in aplicare. Va rugam sa urmariti permanent recomandarile si instructiunile autoritatilor pentru a aplica masurile corespunzatoare.