POVESTEA PROIECTULUI

Din 2015 sprijinim dezvoltarea ONG-urilor din România

CUM AM ÎNCEPUT

Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit (CMON) a prins oficial viață în 2015 odată cu acordarea finanțării proiectului "Management Sustenabil în Sectorul Nonprofit din România" în cadrul Rundei 2 a Fondului ONG, când Asociația Young Initiative împreună cu ASE București și Federația VOLUM a format o echipă care a pornit pe drumul sustenabilizării și profesionalizării ONG-urilor din România. Sectorul ONG din România este în plină dezvoltare, iar sufletul și cheia creșterii oricărei organizații în parte o reprezintă managementul. Dacă este unul profesionist și eficient, ONG-ul va tinde spre sustenabilizare și își va putea sprijini beneficiarii în mod corespunzător pe termen lung. În caz contrar, supraviețuirea organizației pe termen lung este pusă uneori sub semnul întrebării.

Noi credem puternic în faptul că managerii ONG-urilor românești merită un loc al lor, o comunitate care în același timp să fie și o “școală managerială” dedicată. Să învățăm unii de la alții, dar și de la profesioniști, atât din România, cât și din afara țării. De aceea am pus bazele Centrului pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit.

Finanțarea proiectului s-a încheiat în 2016, însă am continuat dezvoltarea programului, care a devenit o prioritate strategică a Asociației. Până în 2021 CMON a oferit și un spațiu gratuit de evenimente și întălniri în parteneriat cu ASE București, de care au beneficiat peste 150 ONG-uri din România. Începând cu 2021 punem la dispoziție spațiul BiblioLounge din cadrul Bibliotecii Ion Creangă, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București.

Totodată, începând cu anul 2021 intrăm într-o nouă etapă prin lansarea proiectului "Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri", finanțat prin programul Active Citizens Fund și implementat în parteneriat cu World Vision România.

Etapa 1: Fondul ONG

CMON s-a înființat printr-o finanțare Fondul ONG / EEA Grants. Am pus la dispoziție un spațiu de întâlniri, o bibliotecă ONG cu 200+ volume, 12 training-uri și seminarii, 1 curs MOOC.

Etapa 2: Dezvoltare

După încheierea finanțării am continuat dezvoltarea programului. Am continuat toate serviciile CMON, am creat programe de training, am lansat noi cursuri online și kit-uri de resurse.

Etapa 3: Accelerator

Începând cu 2021 și în contextul pandemiei, trecem la o nouă etapă. Cu ajutorul unei finanțări Active Citizens Fund ducem CMON la un cu totul alt nivel și lansăm primul Accelerator de ONG-uri din Romănia.

CONTINUĂM ÎMPREUNĂ