Prin colaborare, strângerea de fonduri este mai ușoară!

Autor: Mihaela Vlad, Director Executiv “Asociația Există Viață după Doliu”

 

12120084_1481488385488057_7185827300173111231_oÎn weekendul 25-27 septembrie 2015, 15 fundraiseri profesioniști din toate colțurile țări au participat la seminarul Fundraising Challenges 2020, organizat de Asociația Young Initiative la Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit din București.

Întâlnirea nu a fost un clasic curs cu predare, exersare și evaluare, ci o întâlnire efervescentă a ideilor, întrebărilor și expertizei cumulate a tuturor celor prezenți. Activitățile au avut ca scop  schimbul de experiență în fundraising și încorporarea tendințelor din fundraising-ul românesc și global în propriile planuri de acțiune, iar facilitator a fost tot un fundraiser – Mihaela Vlad, formator, fundraiser, director executiv la Asociația “Există viață după doliu”.

Cine sunt oamenii care au venit să învețe cum să facă și mai mult bine prin munca lor?

Oana Mihăilescu de la Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Indvidual (București), Florin Ciobanu de la Asociatia Junii (București), Ovidiu Albert de la Asociația Mușatinii (Roman), Brîndușa Albert de la Fundatia Solidaritate si Speranta (filiala Savinesti), Teofil Matei de la Asociația Create Yourself (București), Cristinela Ionescu de la Asociatia Thumende (Valea Jiului), Ana Nedelcu de la Atelierul Playart (Ploiești), Andra Lazăr de la Asociația Pro Craiova (Craiova), Mirela Arvinte de la Fundația Columna (Piatra Neamț), Ema Mureșan de la Business Lady Club (Cluj), Claudiu Sibeche de la Asociația Studenților Economiști din România (ASER București), Tobias Pasăre de la Asociația Impact Bistrița (Viișoara), Ioana Popescu de la Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP București) Constantin Tomulesei de la Asociația Lindenfeld – Ajungem Mari (Iași) și Patricia Erimescu de la NKA Foundation.

Toți au venit pentru a primi și a oferi: idei de fundraising și metode noi de a atrage fonduri, bune practici, prieteni din domeniu, networking, voie bună, colaborare, încredere, susținere morală, curiozitate, perspectivă diferită, optimisc, contacte, zâmbete și A.M.P. (Atitudine Mentală Pozitivă)!

12109859_1481487458821483_6895674623436042362_oÎn prima zi ne-am cunoscut, am aflat care sunt cele mai frumoase și mai puțin frumoase amintiri din activitatea de fundraiser și ne-am amintit de ce ne place atât de mult să lucrăm în acest domeniu. Apoi am descoperit cine e predominant Povestitor (emoție), cine e mai mult Manager (detalii), cine e Vizionar (inovație) și cine e Vânzător (nu se sfiește să negocieze și să bată palma). O parte dintre fundraiseri au recunoscut că finalizarea tranzacției nu e punctul lor forte și că uneori aleg să trimită un coleg când e vorba de ultima etapa a procesului de convingere a unui sponsor / susținător să spună DA hotărât.

În a doua zi am aflat ce înseamnă fundraising, care sunt tendințele la nivel mondial și în România, apoi am trecut la treabă! Am avut 9 studii de caz de actualitate, dificultăți întâmpinate de participanți. Fiecare fundraiser și-a expus cazul și a cerut ajutorul echipei de “consultanți” alcătuită din ceilalți fundraiseri prezenți. Fluxul de idei a fost fantastic și fiecare a câștigat cel puțin 3 idei noi pe care să le încerce, toți cei prezenți s-au implicat total în găsirea de soluții, oamenii s-au ajutat între ei, trecând dincolo de prejucata că ONG-urile se luptă pentru resurse, ori sunt în concurență! Toți cei prezenți au fost suportivi, încurajatori și deschiși să ajute colegii de sector, pentru că de fapt toți avem un țel comun: să schimbăm vieți în bine!

Iată și cauzele pentru care “luptă” fundraiserii de la seminar :

  • Proiectul Debating Romania prin care Florin își dorește să strângă 75.000 euro până la finalul anului 2015, pentru a dezvolta abilitățile oratorice pentru 300 de tineri;
  • Proiectul Maratonul Dezvoltării Personale, prin care Oana vrea să strângă bani pentru un microbuz în valoare de 25.000 euro tot până la finalul anului, pentru a ajuta copiii cu dizabilități;
  • Centrul Comunitar Tanzania (construirea de case în zone sărace ale Africii), pentru care Patricia caută să strângă 8.000 euro și voluntari, până la sfârșitul lunii octombrie 2015;
  • Proiectul Acțiuni Ecologice la Stejaru (Tabără multifuncțională), pentru care Mirela are nevoie de 10.000 euro până la finalul anului 2015;
  • Proiect de recrutare de noi voluntari care să ajute copiii din centrele de plasament, pentru care Costy caută să strângă 4.000 lei până pe 1 decembrie 2015;
  • Centrul Comunitar Valea Jiului, pentru care luptă Costinela, ca să strângă 40.000 euro până în ianuarie 2016;
  • Cabinetul de Kinetoterapie pentru copii defavorizați, pentru care Ovidiu vrea să strângă 4.000 euro până pe 1 februarie 2016;
  • Proiectul de Antreprenoriat Social în Dolj, pentru care Andra vrea să strângă 75.000 euro tot până în ianuarie 2016, pentru a susțne tinerii în a-și face un viitor;
  • Proiectul Să creștem împreună al lui Teo, pentru care el vrea să strângă 4.000 lei până la început de octombrie 2015, pentru că dorește să aducă împreună absolventi si studenti din domeniul social și copiii din apartamentele sociale ale Bucureștiului pentru a învăța unii de la alții;
  • Proiectul 1.000 de zâmbete pentru copiii din plasament, pentru care Toby vrea să strângă 4.000 euro până pe 1 ianuarie 2016.

12138557_1481487785488117_227471953566850113_oDintre soluțiile identificate în cadrul sesiunilor de brainstorming cu tot grup avem: cerere de finanțare către AFIR, parteneriat cu alte ONG-uri interesate de aceeași problemă, implicarea localnicilor, sponsorizări în bani sau produse de la companii multinaționale, strategie pe termen lung, parteneriat cu autorități publice (DGASPC), peer-to-peer (donații de la susținători), adopție la distanță, urne stradale, voluntari, universități, Ministere, Ambasade, persoane publice = toți au apărut în discuții, iar la final de tot, ca o ultimă soluție … fondurile europene, dar numai dacă este absolut inevitabil.

Apoi am mâncat împreună, prilej pentru a continua discuțiile și a mai găsi câteva soluții.

După care ne-am imaginat cum va arăta România în 2020, în urma tuturor eforturilor cumulate, făcute de toți oamenii din sectorul non-profit (și partenerii noștri din celelalte sectoare!) care zi de zi lucrează pentru a îmbunătăți CEVA, fără a aștepta să vină Statul, străinii etc ca să ne rezolve problemele.

Ce și-ar dori fundraiserii noștri să fie mai bine în 2020 pentru români (sau Pentru ce ne zbatem?): vârstnicii să aibă mai puține griji și să se bucure mai mult de viață, copii și adolescenții să aibă acces la oportunități să își dezvolte abilitățle, un salariu care să asigure un trai decent, oameni responsabili și activi în comunitate, un sistem de învățământ reformat și orientat spre nutriție, mișcare, dezbateri și braistorming, o țară fără discriminare, români care își iubesc țara și sunt motivați să trăiască aici, servicii medicale decente și de calitate, corupție zero, bugetari prietenoși, instituții transparente, promovarea mai bună a țării noastre peste hotare, dezvoltarea economiei sociale, infrastructură dezvoltată, promovarea valorilor, conservarea monumentelor istorice și a biodiversității, dezvoltarea spiritului de comunitate, a artei urbane și a meșteșugurilor … par vise de copii, dar sunt motivele pentru care zeci de oameni se trezesc dimineața și pornesc să găsească alți și alți semeni care cred în aceleași idealuri și își doresc schimbarea. Important e să nu încetezi să visezi, oricât de mulți oameni ți-ar spune că ești “naiv”, “rupt de realitate” sau prea optimist. Lumea e a celor care luptă pentru visurile lor!

12079792_1481487685488127_4775583340661009310_oIar legat de sectorul non-guvernamental … aici fundraiserii noștri și-ar dori vizibilitate mai bună, sustenabilitate, colaborări internaționale, mai multă implicare civică, dispariția concurenței dintre ONG-uri, joburi full-time pentru specialiștii care lucrează în ONG-uri, implicarea tuturor grupelor de vârstă în activitatea de ONG, educație în universități despre sectorul non-profit, colaborare între ONG-urile din toate domeniile.

 

În ziua 3 ne-am gândit la propriile planuri de acțiune și fiecare fundraiser a avut un coleg care l-a ajutat să își prezinte organizația cât mai convingător, dintr-o perspectivă nouă și am făcut împreună un exercițiu de coaching 1-1, prin care ne-am creat planuri de acțiune. Ce vrem să schimbăm de acum înainte? Cum vom deveni profesioniști și mai buni?

La întrebarea “Intenționați să rămâneți fundraiseri și de acum înainte, oricât de multe obstacole veți întâlni?” toți cei prezenți au răspuns un clar și răspicat DAAAA!

Participanții au avut ocazia să cunoască alți profesioniști, din domenii diverse, să învețe din experiența dobândită în ani de zile de activitate, toți au contribuit la sustenabilizarea organizației proprii învățând din experiența celorlalți și aplicând cunoștințele învățate.

11148408_1481488122154750_977993265109160578_oAlte subiecte interesante pentru participanți: încrederea în sine, cum să ne unim forțele pentru a avea mai multă putere, o platformă de socializare între ONG-uri, un centru de resurse unde să vedem cum arată proiectele altor organizații, întâlniri pe Skype cu grupul pentru a ține legătura cu privire la proiecte și la dezvoltarea abilităților de fundraising ale fiecăruia.

 

Participanții au devenit membri ai Centrului pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit, ceea ce le oferă gratuit un pachet de beneficii constând în acces la training-uri, resurse educaționale, bibliotecă ONG, închiriere gratuită a spațiului Centrului. Orice persoană cu responsabilități manageriale/de coordonare într-un ONG din România poate deveni gratuit membru.

Activitatea face parte din proiectul “Management sustenabil în sectorul nonprofit din România”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, organizat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu ASE București și Federația VOLUM.